کامپیوتر

ابررایانه سیمرغ افتتاح شد

ابر رایانه ملی سیمرغ امروز با حضور محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات، احمد معتمدی رئیس دانشگاه امیرکبیر و برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ساختمان ترنج دانشگاه امیرکبیر رسماً رونمایی شد. توان پردازشی فعلی ابررایانه بیش از یک پتافلاپس (یک میلیون میلیارد عملیات ممیز شناور 64 بیتی در ثانیه) است که با 500 پتافلاپس در روز افتتاح کار خود را آغاز کرد و بعد از دو ماه در پایان فاز اول با ظرفیت کامل به کاربران خدمات ارائه خواهد کرد.

ظرفیت پردازشی این ابر رایانه تا 5 پتافلاپس با استفاده از زیرساخت فعلی (در مرحله دوم) و تا 10 پتافلاپس در فازهای بعدی قابل افزایش خواهد بود که چند هزار برابر سریع‌تر از پرقدرت‌ترین رایانه‌های رومیزی خواهد بود. همچنین توان پردازشی فعلی این ابررایانه در کاربردهای فوق سریعی که نیاز به دقت محاسبات 64 بیتی ندارند (مانند هوش مصنوعی و یادگیری عمیق) تا آخر فاز اول برابر با 30 پتافلاپس (30 میلیون میلیارد عملیات ممیز شناور 16 بیتی تنک در ثانیه) است. قابل ذکر است که این ابررایانه در فاز اول بهره‌برداری حدود 12 برابراز قویترین ابررایانه کشور که در سال 1390 توسط این تیم افتتاح شد سریع تر عمل می کند.

زیرساخت ابر رایانه در فضایی به مساحت تقریبی 250 مترمربع با قابلیت گسترش به 400 مترمربع ساخته شده است. این ابررایانه با ظرفیت 42 رک (قابل گسترش به ظرفیت 84 رک) بر مبنای سطح سوم استاندارد TIA-942 ساخته شده و می تواند از توان پردازشی 5 پتافلاپس (قابل گسترش به 10 پتافلاپس در فاز بعدی) پشتیبانی کند. همچنین مرکز ارایه خدمات جدید برای استفاده از خدمات ابر رایانه به مساحت تقریبی 180 مترمربع در دانشگاه صنعتی امیرکبیر احداث شده است.

بستر محاسباتی ابررایانه سیمرغ بر مبنای فناوری مجازی سازی و رایانش ابری طراحی شده است. مجازی سازی باعث افزایش بهره وری از منابع موجود و انعطاف پذیری در ارایه خدمات متنوع شده و همچنین امنیت داده ها را دو چندان می کند. در بستر پردازشی این ابررایانه از آخرین فناوری های سخت افزاری و نرم افزاری موجود در دنیا استفاده شده است که باعث شده این ابررایانه تبدیل به، به‌روزترین و قدرتمندترین ابررایانه کشور شود.

استفاده از آخرین نسل از پردازنده های گرافیکی این امکان را می دهد تا بتوان کاربردهای تحلیل کلان داده و هوش مصنوعی را با سرعت بسیار زیاد و در مقیاس زمانی منطقی اجرا کرد. از ابررایانه سیمرغ می توان در کاربردهای نوین نظیر هوش مصنوعی، تحلیل کلان داده ها، اینترنت اشیا، تصویرسازی، بازسازی و پویا نمایی، شبیه سازی علمی، هواشناسی، تحلیل داده های ژنتیک و دیگر کاربردهای علمی که به توان پردازشی بسیار زیاد نیاز دارند استفاده کرد.

منبع
وزارت ارتباطات
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا