سخت افزار

حافظه رم LPDDR5 در مقابل DDR5: تفاوت چیست؟

هنگام خرید یک لپ‌تاپ جدید، احتمالاً با مجموعه‌ای از مشخصات تبلیغاتی روبرو شده‌اید که هدفشان فروش دستگاه مناسب به شماست. اطمینان از اینکه پردازنده (CPU)، کارت گرافیک (GPU) و حافظه با دسترسی تصادفی (RAM) قدرت کافی برای انجام وظایف مورد نظر شما را دارند، باید همیشه در صدر فهرست اولویت‌های شما قرار داشته باشد، اما رمزگشایی از اصطلاحات تخصصی همیشه آسان نیست. به طور خاص، لپ‌تاپ‌های مدرن معمولاً دارای سخت‌افزار LPDDR5 یا DDR5 هستند. حال اینکه تفاوت آنها چیست و کدام یک برای لپ تاپ شما بهتر است؟

RAM و سایر کلمات اختصاری آن

فناوری‌ای که وارد کامپیوترها و سایر لوازم الکترونیکی می‌شود دائماً در حال تغییر است، و برای خریداران معمولی همگامی با کلمات اختصاری و اصطلاحات در حال تحول می‌تواند دشوار باشد. وقتی صحبت از رم می شود، ممکن است با نام های مختلفی روبرو شوید. اصطلاح کلی برای حافظه فرار RAM است و اکثر مردم بدون توجه به فناوری زیربنای حافظه را “RAM” می نامند. با این حال، اگر به تاریخچه حافظه نگاه می کنید، احتمالاً Dynamic RAM (DRAM) یا DRAM همزمان (SDRAM) را نیز مشاهده خواهید کرد.

  • DRAM یک فناوری قدیمی است که اساساً نام SDRAM را جذب کرده و این روزها این اصطلاحات قابل تعویض هستند. اگر لپ تاپ مدرن شما دارای DRAM است، می توانید مطمئن باشید که در واقع از SDRAM استفاده می کند. DRAM به طور سنتی در حالت ناهمزمان کار می‌کند، به این معنی که پردازنده شما باید منتظر بماند تا حافظه به سرعت بالا بیاید و باعث مشکلات عملکرد شود.
  • SDRAM نوعی تکامل DRAM بود که حدود چند دهه پیش به وجود آمد، و این چیزی است که اکنون در هر لپ‌تاپ مدرنی خواهید داشت. SDRAM با چرخه کلاک پردازنده سیستم هماهنگ می شود و در نتیجه عملکرد سریعتر و تاخیر کمتری دارد. طراحی آن همچنین باعث افزایش کارایی و قابلیت اطمینان می شود.

تفاوت حافظه LPDDR5 و DDR5

DRAM معمولاً به دو دسته نرخ داده دوگانه (DDR) و نرخ داده دوگانه کم مصرف (LPDDR) تقسیم می شود. رم DDR چیزی است که در کامپیوترهای دسکتاپ و لپ‌تاپ‌های بازی یا ورک استیشن های با عملکرد بالا پیدا خواهید کرد. از سوی دیگر، رم LPDDR معمولاً در دستگاه‌های همراه مانند گوشی ها و لپ‌تاپ‌های استانداردتر مورد استفاده قرار می‌گیرد که عمر باتری و طراحی نازک مهم‌تر از عملکرد واقعی است.

اینها تکامل رم های LPDDR4 و DDR4 هستند و DDR5 و LPDDR5 روزی با DDR6 و LPDDR6 جایگزین خواهند شد. DDR5 DIMM (ماژول‌های حافظه درون‌خط دوگانه، یا آنچه شما ممکن است به‌عنوان “استیک” رم نام ببرید) از نظر فیزیکی مشابه DDR4 هستند و تعداد پین‌های یکسانی دارند.

به بیان ساده، می توانید یک DDR5 DIMM را در یک مادربرد ساخته شده برای DDR4 DIMM قرار دهید. SODIMM یا Small Outline DIMM نسخه فشرده تری است که برای قرار گرفتن در داخل لپ تاپ ها طراحی شده است. DIMM های DDR5 دارای دو کانال 32 بیتی هستند، در حالی که DDR4 یک کانال 64 بیتی دارد. ماژول‌های حافظه از تراشه‌های 16 گیگابایتی به تراشه‌های 64 گیگابایتی افزایش یافته‌اند، که اجازه می‌دهد حافظه بیشتری در هر حافظه رم وجود داشته باشد.

برای جمع‌بندی، DDR5 سرعت حافظه بالاتر، تراکم قالب بالاتر (برای حافظه بیشتر در هر ماژول) و ولتاژ پایین‌تر در مقایسه با DDR4 به ارمغان می‌آورد. ورود به ولتاژ جایی است که ما واقعاً شروع به دیدن تفاوت بین DDR5 و LPDDR5 خواهیم کرد. DDR5 با ولتاژ کاری 1.1 ولت، کمتر از 1.2 ولت DDR4 معرفی شد. البته، بسته به مواردی مانند اورکلاک و زمان‌بندی، ماژول‌های جداگانه با ولتاژهای بالاتری کار می‌کنند، اما شما ایده راندمان پایه را دارید.

در سمت دیگر، LPDDR5، با دو حالت ولتاژ کار می‌کند که طبق نیاز سیستم مقیاس می‌شوند. ولتاژهای 1.05 ولت و 0.5 ولت برای عملیات هسته و ورودی/خروجی به ترتیب در هنگام بارگذاری به 0.9 ولت و 0.3 ولت برای عملیات هسته و ورودی/خروجی در زمانی که سیستم بیکار است کاهش می یابد. با توجه به تفاوت‌های معماری، رم LPDDR5 نمی‌تواند همان سرعت‌های بالا را مانند DDR5 ارائه دهد، اما راندمان بهبودیافته یک معامله مناسب برای دستگاه‌هایی است که عمدتاً با باتری کار می‌کنند.

اگر دستگاهی نازک و سبک می‌خرید، ممکن است رم LPDDR5x را نیز در لیست مشاهده کنید. این استاندارد شاخه ای از LPDDR5 است که برای ارائه عملکرد و کارایی بهتر طراحی شده است. آخرین چیزی که باید به آن توجه کرد، این بوده که LPDDR5 و LPDDR5x RAM مستقیماً به مادربرد دستگاه لحیم می شوند. این بدان معنی است که شما نمی توانید آن را پس از خرید ارتقا دهید.

کدام برای شما بهتر است؟

بیشتر مردم متوجه تفاوت در عملکرد نمی‌شوند، به‌خصوص که تولیدکنندگان محدودیت‌های استاندارد فعلی را کنار می‌زنند. شما بهتر است مقدار مناسبی از رم را برای کارهای مورد نظر خود دریافت کنید و در عین حال بر روی CPU و GPU مناسب نیز تمرکز کنید. رم DDR5 را در لپ‌تاپ‌های بازی یا لپ‌تاپ‌های ورک استیشن مشاهده خواهید کرد، جایی که عملکرد مهم‌تر از افزایش عمر باتری است. رم LPDDR5 برای لپ‌تاپ‌های نازک و سبکی که روی تحرک تمرکز کرده و شامل عمر باتری طولانی بوده، اختصاص دارد.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا